Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Magazín

27. júl 2013

Námestie ožilo tradičnými remeslami

Na námestí predvádzali svoje zručnosti remeselníci zblízka i zďaleka. Hlohovčania by podobné podujatia uvítali i častejšie.

Námestie ožilo tradičnými remeslami

Kováči, rezbári, hrnčiari či prútikári. Nielen oni, ale aj ďalší majstri kumštu zavítali počas víkendu do Hlohovca. Centrum mesta sa stalo dejiskom jedinečného podujatia, ktoré vzbudilo zaslúžený záujem. Tradičné ľudové umelecké remeslá prilákali na Námestie sv. Michala záplavu návštevníkov.  

   
Chceme zviditeľňovať remeslá

„S tradíciou týchto podujatí sme začali pred piatimi rokmi,“ hovorí Miloš Kunkel, predseda rovnomenného združenia, ktoré tieto akcie organizuje aj inde. Najprv to boli iba Piešťany. Keďže ich projekt ocenili aj za hranicami, rozhodli sa miesta konania rozšíriť. Ku kúpeľnému mestu pribudla Skalica, Hlohovec, Senec a Žilina. Cieľ je jasný: „Čo lokalita a remeslo, to iný štýl. Našou snahou je zviditeľňovať ich, poukazovať na rozdiely a zároveň hľadať spojitosti,“ ozrejmuje predseda združenia.

   

Okrem domácich tu možno stretnúť i remeselníkov z Čiech a Moravy, Poľska či Maďarska. Usporiadatelia nedávajú priestor iba ostrieľaným majstrom, ale aj začiatočníkom. Ako sa ľudovo hovorí, fortieľ však musia ovládať dokonale a pred zrakmi zvedavcov je ho treba i náležite ukázať. Do aktivít sa snažia zapájať aj samotných návštevníkov. „Či už deti, mládež, alebo i dospelí, si môžu remeslá priamo vyskúšať,“ hovorí organizátor.    

   

Dôkazom, že ľudia dnes tradičné zručnosti skutočne oceňujú je aj tunajšie podujatie. To už od svojho samotného zahájenia láka na námestie množstvo návštevníkov. A skutočne, je sa na čo pozerať. Svoje diela vystavuje viac ako sto majstrov. Sú tu výrobky v duchu ľudovej tradície aj odvážnejšie umelecké experimenty. Záujem vzbudzujú šperky z pestrých kamienkov, rozmanitá keramika, batikované šaty, prútené košíky či ručne šité topánky.

   
Mohlo by to byť i častejšie

Pri práci na chvíľu vyrušíme kováča Petra Ročkaia z Doľan, ktorý sa tomuto remeslu venuje už piaty rok. „Práve vyrábam podkovu,“ prezrádza. Hlúčik zvedavcov sa zbieha i pri ďalšom stánku. „Ja ponúkam krojované bábiky, vajíčka opletané drôtom a čipku z Pobedíma,“ ukazuje s hrdosťou svoje výtvory Mária Mizeráková.

   

Pestrú ponuku oceňujú i návštevníci, ktorých neustále pribúda. „Páči sa nám to. Pravidelne chodievame na túto akciu do Piešťan. Je super, že to zorganizovali aj tu,“ pochvaľuje si mladá mamička Alena s dcérkou. „Najviac ma zaujali kováči. To už len tak hocikde nevidieť. Takéto niečo by tu mohlo byť i častejšie,“ hovorí šesťdesiatnička Eva.

   

Podujatie u Hlohovčanov jednoznačne zabodovalo a vidieť, že sa to dá i bez čapovaného piva a pečených klobás. Organizátor tvrdí, že je to zámer: „My sme sa proste rozhodli, že to budeme robiť takto. Na rôznych jarmokoch sú, bohužiaľ, remeselníci iba kulisou. Tu, u nás, sú prvoradí. Preto sme im dali výhradný priestor, čo oceňujú i návštevníci. A som rád, že sa nám to darí.“





Podobné témy
Remeselníci to v Hlohovci roztočili!
Remeselníci to v Hlohovci roztočili!
Zruční majstri svojho remesla sa opäť nenechali zahanbiť. Pozrite si fotopostrehy z vydareného podujatia.

Námestie opäť ovládnu ľudové remeslá
Námestie opäť ovládnu ľudové remeslá
Hovorí sa, že remeslo má zlaté dno. Presvedčte sa o tom na vlastné oči už čoskoro aj v Hlohovci!