Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Magazín

9. august 2013

Elektronizácia dostala nateraz červenú

Zavedenie on-line služieb samosprávy pre občanov sa ukázalo ako pridrahý špás. Poslanci zmietli projekt zo stola.

Elektronizácia dostala nateraz červenú

Rezort financií ponúkol vybraným mestám možnosť získať príspevok na elektronizáciu služieb. Zavedenie systému by podľa ministerstva mohlo fungovanie samospráv zefektívniť. Hlohovec sa o finančnú podporu uchádzať nebude. Rozhodli o tom poslanci ešte na svojom ostatnom rokovaní.

Šancu získať nenávratný príspevok ponúklo Ministerstvo financií SR 37 mestám. Podľa rezortu by elektronizácia mohla občana, podnikateľa i samosprávy administratívne odbremeniť. Inak povedané, z pohodlia domova by bolo možné vybaviť s radnicou všetko potrebné. Či už poplatky, dane, alebo i rôzne formuláre a žiadosti. Navyše, magistrát by obyvateľov pravidelne on-line informoval o dianí a rozhodnutiach samosprávy.

Celkové výdavky by predstavovali vyše 600-tisíc eur. Mesto mohlo získať finančnú pomoc v 95-percentnej výške z celkových oprávnených nákladov. A tu nastal problém. Z mestského rozpočtu by totiž 5-percentná spoluúčasť mohla ukrojiť vyše 30-tisíc eur. A nielen to. Ďalších zhruba 40-tisíc by muselo mesto ročne investovať do zabezpečenia prevádzky po dobu 5 rokov po skončení realizácie projektu.

Prídeme o 600-tisíc

Materiál si našli poslanci na stoloch tesne pred rokovaním. Zahorúca predložený dokument ihneď vyvolal rozhorčenie. Terčom kritiky sa stali práve súvisiace náklady. „Súhlasím, že tie peniaze môžeme dať aj inde, kde ich potrebujeme. Na druhej strane si ale povedzme, že prídeme o 600- tisíc,“ vyjadril sa primátor Peter Dvoran, ktorý taktiež uviedol, že projekt elektronizácie odporúča i ZMOS.

Podľa prednostky Evy Lukáčovej by bolo zavedenie systému prácne a pravdepodobne by si vyžiadalo i personálne navýšenie. Zároveň sa ale vyjadrila, že ak mesto nezareaguje, je možné, že za nejakých 5-6 rokov bude musieť riešiť túto záležitosť z vlastných

Kde majú na to mestá zobrať?
zdrojov.

Oliver Pestún vystúpil s tým, že ako mladý človek digitalizáciu podporuje. Mesto však má podľa neho aj iné problémy, a preto je potrebné, aby si určilo priority. Podobne reagovala aj väčšina ďalších poslancov. „40-tisíc ročne dávať do takejto veci, keď nemáme ani na voľajaké detské ihrisko?! Kde majú na to mestá zobrať? Toto mohol vymyslieť len nejaký blázon,“ rozohnil sa Juraj Šiška. Svoj názor na vec neskrýval ani Patrik Voltmann: „Nebuďme naivní, tam je dopredu určený dodávateľ.“  

Poslanci nakoniec rozhodli, že Hlohovec sa o príspevok v tejto výzve uchádzať nebude. Pre zaujímavosť, v susedných Piešťanoch elektronizáciu podporili. Tamojšie zastupiteľstvo návrh na podanie žiadosti o nenávratný finančný príspevok odkleplo koncom júla.