Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Magazín

12. január 2014

Schvaľovanie rozpočtu sprevádzal chaos

Primátor Peter Dvoran spôsobil pri hlasovaní zmätok. Poslanec Patrik Voltmann odišiel na protest z rokovania.

Schvaľovanie rozpočtu sprevádzal chaos

Schvaľovanie rozpočtu sa ani tentoraz nezaobišlo bez emócií. Primátor Peter Dvoran nerešpektoval rokovací poriadok a hlasovanie tak sprevádzal chaos. Napätie vyvrcholilo odchodom Patrika Voltmanna zo zasadnutia. Lokálna televízia sa o konflikte vo svojej reportáži vôbec nezmienila.

Situácia pri schvaľovaní rozpočtu sa každoročne opakuje. Ani tentoraz niektorí poslanci neskrývali sklamanie. Sú presvedčení, že kľúčový dokument mnohé požiadavky tunajšieho parlamentu, komisií, ako aj samotných Hlohovčanov ignoruje. Primátor naopak tvrdí, že návrh rozpočtu vzišiel z pripomienok poslancov i mestských organizácií. Zároveň apeloval za jeho schválenie, aby sa mesto mohlo uchádzať o prostriedky z dotácií.  

Jozef Behul sa nestotožnil s myšlienkou zriadenia druhého zberného dvora. Poslanec chcel, aby mesto 40 tisíc eur určených na jeho prevádzku použilo na vytvorenie parkovacích miest za VÚB a vybudovanie priechodu pre chodcov na Ulici Osloboditeľov vrátane chodníka. S návrhom ekonomickej komisie však neuspel.

Veci, ktoré nás trápia, tam nie sú

„Veci, ktoré nás chronicky trápia, tam nie sú,“ vyjadril sa Oliver Pestún, ktorému chýbali najmä investície smerujúce do miestnej časti Šulekovo. Nezávislý poslanec upozornil, že vyrovnaný rozpočet sa podarilo zostaviť iba vďaka 740-tisícovému úveru.

Čím by sme sa mohli chváliť, na to peniaze nenájdeme

Patrik Voltmann informoval o nariadení Krajského pamiatkového úradu, podľa ktorého malo mesto vykonať i práce na streche a krove zámku. To sa však k požadovanému termínu nestalo. „Máme niečo, čím by sme sa mohli chváliť a na to v rozpočte peniaze nenájdeme,“ uviedol poslanec a vytkol vedeniu, že členov zastupiteľstva o nariadení nikto neupovedomil.

Voltmann chcel, aby sa z rozpočtu vypustila rekonštrukcia Vinohradskej i so spomínaným úverom. Zvyšných 260 tisíc navrhol použiť práve na obnovu strechy chátrajúcej pamiatky. Neúspešné hlasovanie o návrhu sprevádzal chaos. Zmätok vyvolal samotný primátor, ktorý sa na decembrovom zasadnutí vyznamenal i prešľapom pri výbere policajného náčelníka.

Je to absolútna ignorácia poslancov

Podľa rokovacieho poriadku sa o pozmeňujúcich návrhoch hlasuje až po ukončení rozpravy a pred hlasovaním má predsedajúci prečítať konečný text návrhu. Voltmann upozornil, že primátor tieto pravidlá nerešpektoval a preto označil hlasovanie za neplatné. Dvoran si ale nebol vedomý pochybenia: „Ja som povedal, hlasujeme ako povedal ten pán, ten pán...“ Primátor sa tak v konečnom dôsledku pričinil o to, že niektorí ani nevedeli, o čom vlastne hlasujú. „Je to absolútna ignorácia nás ako poslancov,“ rozhorčil sa Voltmann a na protest opustil rokovaciu sálu priamo počas zasadnutia.

Hlohovská televízia sa o konflikte v reportáži zo zastupiteľstva vôbec nezmienila. Rovnako nekomentovala ani priebeh zmarenej voľby náčelníka MsP. Najhorúcejšie momenty sa objavili iba v zostrihu z rokovania. Niet sa čo čudovať. Servilnosť voči chlebodarcovi sa lokálnej TV už roky vypláca a jej šéf Ján Libant najnovšie lobuje i za podporu terestriálneho vysielania.

Najväčšiu polemiku vyvolala už zmienená rekonštrukcia Vinohradskej za 1 000 000 eur, ktorú má v prevažnej miere vykryť pôžička. Obyvatelia Dilongovej sa dočkajú obnovy vnútrobloku a v porovnaní s predošlým obdobím mesto vyčlenilo i peniaze na úhradu energií pre športové kluby. Z európskych zdrojov sa chce mesto uchádzať o dotáciu na opravu strechy zámku a v uplynulom roku podalo žiadosť i na Enviromentálny fond na obnovu vodovodnej siete.

Poslanci nakoniec schválili rozpočet mesta na nasledujúci rok vrátane rozpočtu Spoločného obecného úradu ako záväzný, prebytkový vo výške príjmov 13 053 366 eur a výdavkov vo výške 12 959 615 eur, z toho: bežný rozpočet ako vyrovnaný vo výške príjmov a výdavkov v sume 11 424 465 eur, kapitálový rozpočet ako schodkový vo výške kapitálových príjmov 11 000 eur a kapitálových výdavkov v sume 1 494 200 eur.    





Podobné témy
Interaktívny wikibudget pre Hlohovec
Interaktívny wikibudget pre Hlohovec
Od apríla môžu Hlohovčania sledovať rozpočet mesta aj v online interaktívnej forme.

Rozpočet: Šetrenie na nesprávnych miestach
Rozpočet: Šetrenie na nesprávnych miestach
Menej pre športovcov i na údržbu zelene. Ako bude gazdovať mesto tento rok?

Mesto odpísalo dlhy za 135 tisíc
Mesto odpísalo dlhy za 135 tisíc
Mesto odpísalo nevymožiteľné pohľadávky. Dôvodom sa stal zánik dlhujúcich firiem a ich vymazanie z obchodného registra.

Primátor: Všetkým sa vyhovieť nedá
Primátor: Všetkým sa vyhovieť nedá
Návrh rozpočtu si vyslúžil kritiku. Poslancom chýbali priority, koncepcia a investície.

Rozhodnuté. Hlohovčanom stúpnu dane
Rozhodnuté. Hlohovčanom stúpnu dane
Ľudia budú mať opäť hlbšie do vrecka. Návrh na zvýšenie poslanci schválili.