Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Magazín

4. september 2014

Firma žiada od mesta vysoké odškodné. Poslanec našiel spôsob obrany

Až na 160-tisíc vyčíslila stavebná firma ušlý zisk a škodu za to, že nemôže rekonštruovať Vinohradskú ulicu.

Firma žiada od mesta vysoké odškodné. Poslanec našiel spôsob obrany

Zmätok pri schvaľovaní rozpočtu môže mať drahú dohru. Stavebná firma žiada zaplatiť vzniknutú škodu a hrozí súdom.

Takmer 160-tisíc eur chce ako náhradu za ušlý zisk a vynaložené náklady firma Ing. Marián Sahul STAVEKO za to, že nemôže pokračovať v rekonštrukcii Vinohradskej ulice. Na štvrtkovom mimoriadnom zasadnutí mestského zastupiteľstva to oznámil poslancom primátor Peter Dvoran.

Miliónovú rekonštrukciu schválili poslanci ešte v decembri minulého roku. Návrh rozpočtu so 740-tisícovým úverom sa však už vtedy niektorým nepáčil. Patrik Voltmann upozornil na to, že v predchádzajúcich obdobiach sa peniaze na rekonštrukcie ulíc vždy našli v rozpočte a prípadnú pôžičku by si predstavoval využiť zmysluplnejšie. Nezávislý poslanec navrhol, aby si mesto úver nezobralo a zvyšné peniaze využilo na opravu strechy zámku, ktorú medzičasom nariadil krajský pamiatkový ústav.

Primátor nesúhlasil a investíciu aj s pôžičkou viackrát obhajoval. Samotné hlasovanie o Voltmannovom návrhu prebehlo chaoticky. Dvoran nezopakoval znenie, a tak niektorí poslanci nevedeli, o čom vlastne hlasujú. Väčšina sa zdržala.

Na výčitku, že ide o zmätočné hlasovanie, Dvoran nereagoval. „Je to absolútna ignorácia nás ako poslancov,“ rozhorčil sa Voltmann a na protest opustil rokovaciu sálu priamo počas zasadnutia.

Nezávislý poslanec sa však nevzdal a podobný návrh predniesol aj na júnovom zastupiteľstve. Tentoraz sa väčšina kolegov priklonila k jeho názoru, že rekonštrukcia Vinohradskej ulice nie je prioritou mesta. Zároveň odporučili primátorovi bezodkladne informovať firmu STAVEKO o prijatom uznesení a z neho vyplývajúcich právnych dôsledkoch.

Firma, ktorá už realizovala v meste zákazky za milióny eur, odpovedala prostredníctvom advokátov. Tí vyzvali mesto na plnenie pôvodnej zmluvy a neskôr žiadali do päť dní zaplatiť ušlý zisk. Ak k tomu nedôjde, pôjdu so žalobou na súd.

Napriek tomu, že právnici zmluvnej kancelárie vyhodnotili hrozbu žaloby ako reálnu a opodstatnenú, Patrik Voltmann na mimoriadnom zasadnutí predniesol ďalšiu možnosť obrany mesta. Podľa jeho informácií víťaz tendra neoprávnene využil pri verejnom obstarávaní meno odborne spôsobilej osoby.

Ing. Patrik Meliš čestným prehlásením deklaroval, že žiadnym spôsobom nespolupracoval s firmou STAVEKO pri projekte rekonštrukcie Vinohradskej ulice. Napriek tomu bol uvedený v podkladoch stavebnej firmy ako odborný garant.

Podľa Voltmanna môže úrad pre verejné obstarávanie zrušiť zmluvu v prípade, ak uchádzač uviedol nepravdivé údaje. Za podvod by mu naviac hrozili ďalšie sankcie. Práve v tom vidí poslanec najväčšiu možnosť, ako uspieť proti pohľadávke.

Zastupiteľstvo nakoniec jednohlasne odporučilo primátorovi preveriť pravdivosť dokumentov predložených firmou STAVEKO pri uchádzaní sa o zákazku.

Video zo zasadnutia: