Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Magazín

17. máj 2007

Poetický večer

Mestská knižnica v Hlohovci s Trnavským literárnym klubom zorganizovala v Empírovom divadle zaujímavé kultúrne podujatie.

Kvapky veselo bubnujú svoj daždivý rytmus na tabule okien, nálada ako vystrihnutá zo starej Müllerovej piesne a pod maľovanou klenbou Empírového divadla sa dostala k slovu múza. Atmosféra ako stvorená na príjemný poetický večer s členmi Trnavského literárneho klubu, ktorý 15. mája pripravila Mestská knižnica v Hlohovci. V dobe strohých mailov a krátkych textových správ bez diakritiky je autorské čítanie poézie a prózy skutočne inou kávou, akú nám zalieva každodenný stereotyp.

Klub mladých literárnych talentov z Trnavy (http://ttlitklub.webpark.sk/) sa okrem vlastnej tvorby, aktívne venuje tomu, aby krásu písaného slova objavovala aj širšia verejnosť. Stáli za zaujímavou akciou Poézia v uliciach mesta, vydali zborník Patália, organizujú literárne posedy, tvorivé dielne a zviditelňujú sa aj vlastným časopisom Liter. V našom meste sme ich na obdobnom podujatí mohli vidieť aj pred dvoma rokmi, ako sme sa dozvedeli od vedúcej knižnice a iniciátorky tohto zaujímavého podujatia - Jany Polakovičovej.

Tentoraz zavítali do Hlohovca v zložení Andrej Šeliga, Roman Beňo, Martin Štreba, Juraj Gonšor, Zuzana Novanská a Martin Tvrdý, ktorý sa ujal aj moderátorského mikrofónu. Neformálna komorná atmosféra, vnímavé publikum, skvelá akustika sály a hlavne vynikajúca kapela LaBon, hudobníci Július Selnekovič, Janko Střelec a Maťo Mikloš sa postarali o príjemnú kulisu celého večera. Trnavskí literáti sa predstavili ako talentovaní autori s vyzretým citom pre slovo, invenčnými tvorivými nápadmi a pestrou paletou tém. Ich básničky ako aj prozaická tvorba odrážali schopnosť pozorovať, prežívať a nakoniec aj originálnym spôsobom vyjadriť skutočnosti neraz aj zdanlivo všedné. Započúvali sme sa do lyrických pocitoviek, dadaistických hračiek so slovami, ale aj do textov, v ktorých sa zreteľne odrážala irónia doby, ktorú žijeme. Publikum veľmi vďačne prijalo aj literárne dielka s dávkou inteligentného humoru.

Slobodné vnímanie umenia však napriek všetkým teóriám stojí aj padá výlučne na subjektívnom pocite. Každý z prezentujúcich sa autorov bol svojím spôsobom zaujímavý a jedinečný. Za povšimnutie určite stojí Andrej Šeliga s jeho prekvapivo vypointovanými básničkami (Ground zero, Lietadlo v prášku), Zuzana Novanská s nápaditými básnickými obrazmi (Teória odvahy) a Martin Tvrdý s nepopierateľnou schopnosťou vytvoriť pútavý a vtipný príbeh (Čakanie na Doda). Priestor pochváliť sa s vlastnými dielkami využili aj dvaja diváci, ktorí zožali potlesk publika nielen za odvahu, ale aj za svojský postoj k literárnej tvorbe.

Čítačka s Trnavským literárnym klubom určite potešila najmä milovníkov náročnejšej formy kultúry, ktorej je v našom meste stále nedostatok. Bolo to podujatie, ktoré svojou kvalitou rozhodne vybočilo z koľají jednoduchších druhov zábavy aké sa u nás ponúkajú.

Foto: Anton Drímaj 

Galéria k článku