Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Magazín

11. december 2023

Apidomček: Liečivá sila včiel a prírody pomôže zlepšiť vaše zdravie

Včelie produkty sú známe svojimi liečivými účinkami už tisíce rokov. Med, propolis, vosk, včelí jed a materská kašička sa používajú na liečbu rôznych zdravotných problémov, od kašľa a chrípky až po artritídu a reumatizmus.

Apidomček: Liečivá sila včiel a prírody pomôže zlepšiť vaše zdravie

Apiterapia je forma alternatívnej medicíny, ktorá využíva včelie produkty na liečbu rôznych zdravotných problémov. Jednou z jej populárnych foriem je pobyt v apidomčeku.

História apiterapie

Apiterapia má dlhú a bohatú históriu. Jej počiatky siahajú až do starovekého Egypta, kde sa včelí med používal na liečbu rôznych zdravotných problémov, od kašľa a chrípky až po rany a popáleniny.

Liečba včelími produktmi sa rozvíjala aj v starovekom Grécku a Ríme. Grécky lekár Hippokrates (460 - 370 pred Kr.), známy aj ako "otec medicíny", bol jedným z prvých, ktorí vychvaľovali liečivé účinky včelích produktov. Vo svojich spisoch ich odporúčal na liečbu mnohých zdravotných problémov, vrátane:

  • Rán a popálenín: Hippokrates odporúčal natierať rany a popáleniny medom, ktorý má antibakteriálne a protizápalové účinky.
  • Chrípky a kašľa: Odporúčal piť medový čaj.
  • Bolesti hrdla: Odporúčal kloktať medovou vodou.
  • Úplavice: Hippokrates odporúčal piť medový sirup.
  • Artritídy a reumatizmu: Odporúčal aplikovať včelí jed na postihnuté miesta.

Hippokrates tiež veril, že včelie produkty majú posilňujúci účinok na organizmus. Odporúčal ich na zvýšenie celkovej vitality a zlepšenie nálady.

Niekoľko konkrétnych citátov z Hippokratových spisov o apiterapii:

  • "Med je najsladší liek."
  • "Propolis je liekom na všetky neduhy."
  • "Včelí jed je silným liekom proti bolesti a zápalu."

Hippokratove spisy mali veľký vplyv na rozvoj apiterapie. Jeho odporúčania sa používali po stáročia a až dodnes sú základom modernej apiterapie.

V stredoveku sa apiterapia používala najmä na liečbu rán a popálenín. Včelí med sa tiež používal na liečbu kašľa, chrípky a ďalších respiračných ochorení.

V modernej dobe sa apiterapia stále viac rozvíja. Objavujú sa nové dôkazy o jej účinnosti pri liečbe rôznych systémových chorôb ako napríklad roztrúsená skleróza.

Čo je to apidomček?

Apidomček je stavba, ktorá umožňuje ľuďom relaxovať v blízkosti včiel a využívať liečivé účinky ich produktov. Apidomčeky sú zvyčajne vyrobené z dreva alebo iného prírodného materiálu. Jednotlivé úle sú umiestnené bezpečne, aby nedošlo k priamemu kontaktu návštevníkov so včelami, ale aby bolo pôsobenie čo najintenzívnejšie. Pobyt na úľoch sa tiež úľová terapia.

Pôsobenie úľového vzduchu

Úľový vzduch je nasýtený arómami včelých produktov, ako je med, propolis, vosk a včelí jed. Tie majú rôzne liečivé účinky predovšetkým na respiračné problémy.

Med má antibakteriálne, antioxidačné a antialergické účinky. Propolis antibakteriálne, antivírusové a protizápalové účinky. Vosk má protizápalové a antibakteriálne účinky a včelí jed protizápalové, analgetické a antibakteriálne účinky.

Pobyt v apidomčeku umožňuje ľuďom dýchať úľový vzduch a absorbovať tak všetky liečivé látky.

Pôsobenie biopoľa včiel

Včely majú svoje vlastné biopole, ktoré má pozitívny vplyv na ľudské zdravie. Biopole včiel môže pomôcť znížiť stres, zlepšiť náladu a celkovú pohodu organizmu.

Apidomček je skvelá možnosť, ako využiť liečivé účinky včelích produktov v prírodnom prostredí.

Niekoľko tipov, ako si pobyt v apidomčeku čo najviac užiť:

  • Vyberte si apidomček v tichom a pokojnom prostredí s dostatočným množstvom včiel. Napríklad apidomček vo Veľkej Lehote.
  • Obujte si pohodlné oblečenie a obuv.
  • Ak máte zvýšenú reakciu na včelí jed, informujte o tom obsluhu apidomčeka. Ak máte na včelí jed alergiu, návšteva apidomčeka pre vás nie je vhodná.
  • Pred návštevou nekonzumujte ťažké jedlá a alkohol.




Podobné témy
Včely liečia: Tajomstvo apiterapie
Včely liečia: Tajomstvo apiterapie
Trápia vás alergie, reuma, či nespavosť? Vyskúšajte včeliu terapiu! Tajomstvo apiterapie spočíva v liečivej sile medu, propolisu a včelieho jedu. Zažite relax v apidomčeku a vdychujte vzduch obohatený o včelí jed a feromóny. Včely vám pomôžu na ceste k zdraviu a vitalite!

Bývanie v Novom Hlohovci
Bývanie v Novom Hlohovci
Do kaviarne rovno v papučiach. Na mieste vybavíte lekárov, fitko či si posedíte v reštaurácii

Vaše sny o ideálnom bývaní splní Nový Hlohovec
Vaše sny o ideálnom bývaní splní Nový Hlohovec
Projekt Nový Hlohovec sa blíži do finále. Väčšina bytov už pozná svojich majiteľov. Ak uvažujete o modernom a bezpečnom bývaní pre vás a vaše deti, ponáhľajte sa.

Ako môžu Hlohovčania ušetriť na online nákupoch
Ako môžu Hlohovčania ušetriť na online nákupoch
Obchody sa zatvárajú, ale nákupná horúčka neutícha. V dnešnej dobe vám však kamenné obchody prakticky vôbec nemusia chýbať.

Filmový večer sľubuje divácke lahôdky!
Filmový večer sľubuje divácke lahôdky!
Milovníci strieborného plátna sa majú na čo tešiť. Občianske združenie Publikum.sk ponúkne v spolupráci s Kinom Úsmev v Hlohovci tri vynikajúce snímky.